Planteringsguide för höst- och vårlökar

Lökar och knölar är ett utmärkt tillskott i alla trädgårdar. De är lätta att odla och ger vackra blommor. I den här guiden går vi igenom när man ska plantera höst- och vårlök, hur man tar hand om dem och vad man kan förvänta sig när det är dags för skörd.

När ska man plantera höst- och vårlök?

Höst- och vårlök bör planteras på hösten. Då kan lökarna utveckla ett starkt rotsystem innan vintern kommer. Den idealiska tiden för att plantera är 6-8 veckor före första frostdatumet i ditt område.

För att säkerställa en riklig skörd bör du se till att gödsla dina lökar innan du planterar dem. Du kan använda ett lökgödselmedel eller benmjöl. Undvik dock att använda färsk gödsel eftersom detta kan bränna rötterna på dina lökar.

När det gäller var du ska plantera, välj ett område som får full sol och har väldränerad jord. Även om de tål halvskugga kommer löken inte att producera lika många blommor i skuggiga områden. Om du planterar mer än en rad med lök, placera raderna med 12-18 tum mellanrum. Detta ger tillräckligt med utrymme för att lökarna ska kunna mogna ordentligt.

Skötsel av höst- och vårlökar

När dina lökar väl är i jorden är det inte mycket du behöver göra när det gäller skötsel. Se till att vattna löken regelbundet, särskilt under torra perioder. Vattna vid plantans bas så att bladen inte blir blöta under längre perioder, vilket kan leda till svampsjukdomar. Ogräs kan konkurrera med dina lökplantor om vatten och näringsämnen så se till att dra bort dem regelbundet. Du hittar ett stort utbud av lökar och knölar på Plantigo.se.

fler insikter