Här beskrivs hur sänkningssatser, luftfjädring, hjälpfjädring och lastfjädring samt terrängdäck och offroad fälgar fungerar

Största skillnaden mellan olika fjädringssatser

Största skillnaden mellan olika fjädringssatser som exempelvis sänkningssatser som luftfjädring, hjälpfjädring och lastfjädring. Detta går att beskriva på flera sätt. Där en lösning verkar fördelaktig kan den ha sin motpart. Det är därför alltid bäst att se över just egentliga behov först. Lastar du tungt och väldigt ofta?

Eller lastar du väldigt sällan? Kör du mycket i terräng eller mest på landsväg? Det kan kännas bekvämt att installera ett full-air-smart-air system men är det alltid bästa lösningen?

Här får du en överblick om vad som skiljer mellan olika typer av fjärdringssatser

Vill du har mer inspiration om hur du kan modifiera ditt fordon med olika fjädringssatser som exempelvis sänkningssatser, då kan du besöka exempelvis lastatungt.se.

  • Hjälpfjädring – En hjälpfjädring har som funktion att stödja upp bilens totala vikt, då det inte alltid är tillräckligt med den befintliga. Detta är en fixerad lösning som gäller oavsett om bilen är lastad eller inte, vilket kan vara bra att tänka på.
  • Luftfjädring – En luftfjädring har ett tydligare samarbete med bilens vanliga fjädring. Detta går att lösa manuellt med egen påfyllning, på så sätt väljer du hårdheten på fjädringen själv. Det finns luftfjädring där du monterar en kompressor med manometer som ger dig möjligheten att kunna styra detta under drift. Andra alternativ är luftfjädring med full-air system eller som ett full-air, smart air system. Där justering av hårdheten styra automatisk beroende på lasten på ditt fordon.
  • Lastfjädring – Lastar du tyngre så kommer ge fordonet fördelarna med att om du lastar tyngre så kommer lastfjädringen göra fjädringen hårdare. Som förare får du samma komfort oavsett hur du har lastat och olastat, får du fördelen med ökad markfrigång.
  • Höjningssats – När du monterar dit en höjningssats så gör du detta för att få en högre markfrigång. Denna höjningssats liknar både lastfjädring och hjälpfjädring men har i första hand syftet om att öka markfrigången.
  • Sänkningssats – Ger bilen ett snyggare utseende, du får även en bättre väghållning.
  • Pedders Kompressor Kit – Med ett Pedders kompressorkit får du en speciellt utformad lösning, för att kunna styra luftpåfyllningen med olika tvåvägssystem. Detta är fördelaktigt om du har en ojämn last.
  • Pedders Trakryder Foam Cell stödfångare – Denna stötdämpare förbättrar stötprestandan och hållbarheten. Foam cell stötfångaren gör i princip så att hårda stötar uteblir.

Så här kan du tänka när du ska välja däck och fälg till ditt terrängfordon

När du ersätter din fjädring på dina fordon så behöver du säkerligen välja en viss typ av terrängdäck. Det kan även vara bra med offroadfälgar som fungerar bra ihop tillsammans för helheten.

Oftast väljer man efter design och för att lyfta bilens utseende. Med bra terrängdäck och offroadfälgar, som är anpassade till fordonets nya funktion och fjädring. När du ser över fjädring, däck och fälg så kan du skapa en helt ny komfort i ditt fordon. Innan du köper in något system så kontakta din expert på tung lastning av fordon som exempelvis lastatungt.se.

fler insikter