Vattenstråleskärning med praktiskt vattenskärning

Smidig vattenskärning som alternativ till laserskärning

Det finns många fördelar med att utföra vattenskärning även kallat vattenstråleskärning. Hos wst.se kan du få hjälp även med microskärning, finecut, kantpressning, gradning samt brotschning av dina produkter. Det finns numera både smidiga och enkla metoder för gradning av dina detaljer.

Du får även det senaste sättet att kantpressa dina produkter. Hos exempelvis wst.se vattenskärning kan du få mer inspiration om hur olika bearbetnings- och tillverkningsprocesser går till. På så sätt kan du även se om du som tillverkare kan skapa bättre arbetsrutiner. Både kring din produkt och minskar behovet av olika typer av annan bearbetning, samt att öka dina produkters kvalitét.

Hur man använder vattenskärning som ett alternativ till laserskärning

Vattenskärning är en process där man använder vattenstrålar med högt tryck för att skära material. Processen kan användas på en mängd olika material, inklusive aluminium, rostfritt stål, titan med mera. En av fördelarna med vattenskärning är att den kan användas som ett alternativ till laserskärning.

Om du letar efter ett effektivare sätt att skära material kan vattenskärning vara rätt lösning för dig. Laserskärning kan tyckas vara en effektiv lösning, men det krävs både energi och det tillför materialet värme som kan göra så att din produkt kräver mer efterbearbetning än den kanske behöver.

Ökad effektivitet med vattenskärning

När det gäller effektivitet finns det några viktiga faktorer att ta hänsyn till. För det första är vattenjetskärning snabbare än laserskärning. För det andra kräver vattenskärning mindre energi än laserskärning. Vattenskärning kan också producera mindre avfall än laserskärning om du optimerar ditt system rätt eller väljer en erfaren leverantör av vattenskärning.

Kort jämförelse mellan vattenskärning och laserskärning

Något att ta hänsyn till är hastigheten. Vattenskärning är upp till sex gånger snabbare än laserskärning. Detta beror på att vattenstrålen kan avlägsna material mycket snabbare än vad en laser kan förånga det.

En annan sak är den totala energiförbrukningen. Vattenskärare använder upp till 50 % mindre energi än jämförbara laserskärare. Detta beror på att lasrar kräver mycket kraft för att generera de höga temperaturer som krävs för att förånga materialet.

När man väljer skärmetod så bör man även ta hänsyn till avfallsproduktion. Vattenjetskärare producerar mycket lite avfall jämfört med laserskärare. Detta beror på att vattenstrålen avlägsnar materialet mycket rent och inte lämnar efter sig några förkolnade kanter som en laserskärare skulle göra.

Tekniken för vattenstråleskärare har kommit långt under de senaste åren och är nu mer prisvärd än någonsin tidigare. Om du letar efter ett effektivare sätt att skära material kan vattenstråleskärare vara rätt lösning för dig.

fler insikter