Lilla Åland. Carl Malmstens mest älskade och mest sålda möbel

Carl Malmsten hittade inspirationen till denna klassiker i Finströms kyrka på Åland, där han höll en hantverkskurs 1938. Malmsten utvann kärnan ur byns snickares handvävda stol. Konstruktionen anpassades för produktion på Stolfabriks AB i Smålandsstenar, som Stolab då hette, och 1942 fick stolen den karaktäristiska design som den fortfarande präglas av idag.

De ursprungliga stolarna hade inga armstöd eller ryggstöd och var helt tillverkade av trä. Förutom att de var obekväma var de också ganska farliga; det var inte ovanligt att folk föll ur dem när de reste sig från bordet. Malmsten lade därför till armstöd och ett ryggstöd till stolen, vilket gjorde den mycket bekvämare och säkrare att använda.

Stolarna tillverkas nu av företaget Lilla Åland, som grundades av Malmstens sonson Johan Malmsten 2002. Little Åland tillverkar två olika modeller av Ålandsstolar; en med armstöd och en utan. Stolarna finns i en mängd olika träslag och ytbehandlingar och kan kläs i tyg eller läder

Ålandsstolen är en klassiker inom svensk design som tillverkas än i dag. Om du letar efter en bekväm och elegant stol som håller i många år framöver är ålandsstolen definitivt värd att överväga. Du hittar den klassiska stolen på Walfrid Svenssons möbler.

fler insikter