Hur sängar har förändrats genom historien

Vi behöver alla en god natts sömn. Och finns det något bättre sätt att få det än i en bekväm säng? Men har du någonsin undrat hur sängar har förändrats genom historien? Följ med oss när vi tar en titt på hur dessa möbler har utvecklats genom tiderna.

De första sängarna var inte mycket mer än högar av halm eller andra material som kunde användas för isolering och komfort. Dessa provisoriska sängar användes av tidiga människor som behövde en plats för att vila och hålla sig varma. Med tiden började människorna bygga mer permanenta konstruktioner för att sova i, och sängarna utvecklades till något som mer liknar det vi känner igen idag.

En av de första förändringarna av sängar var att man lade till en madrass. Madrasserna var ursprungligen fyllda med halm eller fjädrar, som med tiden blev platta och obekväma. För att lösa detta problem började människor sy ihop tygpåsar som kunde fyllas med material som ull, hår eller till och med mjölksvamp. Den här typen av madrass kallas tickning.

Ticking ersattes så småningom av spiralfjädermadrasser, som gav en mer bekväm och stödjande sovyta. I slutet av 1800-talet blev ståltillverkning billigare och mer lättillgängligt, vilket ledde till utvecklingen av den moderna spiralfjädermadrassen. Dessa madrasser används fortfarande idag, även om de har förbättrats med ytterligare funktioner som minnesskum och gelinsatser.

Sängar har kommit långt sedan deras ödmjuka början som högar av halm eller andra material. Tack vare innovationer som bäddmadrasser och memory foam madrass kan vi njuta av en bekväm natts sömn på en möbel som är utformad speciellt för det ändamålet. Nästa gång du kryper ner i sängen, ta en stund för att uppskatta hur långt denna möbel har kommit! Du hittar ett stort utbud av sängar på TM-sängar.

fler insikter