Om du har försökt bli gravid och inte har sett några resultat kan det vara dags att undersöka fertilitetsutredningar. Dessa bedömningar kan ge insikt i de underliggande orsakerna till infertilitet, vilket kan hjälpa till att vägleda par på deras resa mot föräldraskap. I det här blogginlägget diskuterar vi vad en fertilitetsutredning på en fertilitetsklinik är och när du bör överväga att få en sådan.
Vad är en fertilitetsutredningar?
En fertilitetsutredning är en serie tester som mäter den övergripande hälsan och tillståndet i ditt reproduktiva system. Detta inkluderar testning av hormoner, spermaanalyser, spårning av ägglossning, bildundersökningar, genetiska tester med mera. Syftet med dessa tester är att fastställa om det finns några problem som förhindrar befruktning och att ge insikt om hur man bäst går vidare med behandlingen.
När bör jag få en fertilitetsutredning?
Svaret på denna fråga beror på din individuella situation. Generellt sett rekommenderas det att par som har försökt utan framgång i 12 månader eller längre söker sig till en fertilitetsutredning. Om vissa förhållanden föreligger – t.ex. avancerad ålder hos modern eller endometrios – kan det dock vara fördelaktigt att få en bedömning förr snarare än senare. Om du dessutom har någon familjehistoria av infertilitet eller andra medicinska problem som kan påverka din fertilitet, är det bäst att låta testa dig genast så att du kan börja titta på potentiella behandlingar tidigt i processen.
Fertilitetsutredningar är ett viktigt verktyg för par som kämpar med infertilitet. De kan ge värdefulla insikter om potentiella underliggande orsaker och hjälpa till att vägleda paren på deras resa mot föräldraskap. Även om det i allmänhet rekommenderas att par väntar minst 12 månader innan de söker en fertilitetsutredning, bör de med vissa tillstånd eller familjehistoria överväga att låta testa sig förr snarare än senare för optimala resultat. Med hjälp av modern teknik och vetenskapligt underbyggda behandlingar som finns tillgängliga idag kan många par framgångsrikt bli gravida efter att ha genomgått en fertilitetsutredning – vilket gör dem till en ovärderlig resurs för dem som hoppas kunna starta eller utöka sina familjer!